in

Hoe bepaal ik de optimale hoogte van een kweeklamp?

Wil je planten of gewassen binnenshuis kweken? Dan heb je in de meeste gevallen een kweeklamp nodig. Een kweeklamp zorgt er namelijk voor dat jouw planten optimaal kunnen groeien en bloeien. Het is erg belangrijk dat je de optimale hoogte van een kweeklamp bepaalt. Wanneer je de lamp te laag of te hoog hangt, kan dit voor grote negatieve gevolgen zorgen. 

In deze blog vertellen we je hoe je de beste hoogte van een kweeklamp kunt bepalen. Hierbij houden we rekening met de soort planten die je kweekt en de lichtintensiteit van de lamp.

Soort planten

Voordat je de optimale hoogte van een kweeklamp kunt bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met het type planten dat je kweekt. Niet iedere plant heeft namelijk dezelfde lichtbehoeften. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel licht (en welke intensiteit) jouw planten of gewassen nodig hebben. Zo hebben groentegewassen en zaaiingen over het algemeen meer licht nodig dan kamerplanten. 

Lichtintensiteit

Er zijn verschillende soorten kweeklampen verkrijgbaar. Deze hebben ieder hun eigen vermogen. Vaak geldt er: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het licht. De lichtintensiteit van de lamp speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste hoogte. Krachtigere lampen kun je beter hoog plaatsen. Zo voorkom je dat je planten verbranden. Wanneer jouw kweeklamp een lager vermogen heeft, kun je deze dichterbij hangen. Anders kan het namelijk voorkomen dat je planten te weinig licht binnenkrijgen. 

Groeifase

De beste hoogte van een kweeklamp is ook afhankelijk van de groeifase van je planten. Planten hebben twee fases: de groeifase en de bloeifase. Tijdens de groeifase hebben gewassen meer behoefte aan licht, dus dan zou je de lampen iets dichter bij kunnen plaatsen. In de groeifase plaats je de lampen iets hoger. Wil je kweeklampen kopen? Op Kweeklampenkopen.nl vind je het grootste assortiment LED kweeklampen!

Wat denk je?

Waarom een puppycursus noodzakelijk is

5 vragen over sportuitrusting beantwoord voor de actieve vrouw