in , , , , , , , , , , , , , , , ,

De verschillende soorten gratis producten

netflix

Er is niets lekkerder dan gebruik maken van een goede deal. Het is geen wonder dat de winkelstraten vol hangen met: sale, korting en andere promotionele teksten om je te wijzen op het feit dat je ergens een hele goede deal kunt krijgen.

Maar wat is er nog mooier dan een fikse korting? Precies, een product of dienst helemaal gratis krijgen. In dit artikel gaan we het hebben over alle soorten gratis producten en waarom die worden gegeven.

Een product of dienst een periode gratis gebruiken

Bij dit soort gratis aanbiedingen moet je denken aan streaming diensten als Netflix en Videoland. Je hoeft bij deze diensten enkel je betalingsgegevens in te vullen waarna je direct 1 maandag gratis films en series kan kijken. Als je het abonnement niet annuleert, wordt je account automatisch omgezet in een betalend account.

Een ander voorbeeld is Paypal. Als je via Paypal je producten koopt kan je 12 keer per jaar gratis de retourkosten terugkrijgen. Super handig als je bij webshops koopt die geen gratis retourneren aanbieden. Een verzending terugsturen kost toch al gauw €6,50. Dat maal 12 is een besparing van €78. In Nederland zijn er, relatief gezien, weinig mensen die Paypal gebruiken. Deze tijdelijke actie is heel interessant voor Nederlanders om een account aan te maken bij Paypal en je aankopen in het vervolg via hen te betalen in plaats van iDeal of andere betalingsmethodes.

Een gratis product of extra veel korting

Er zijn veel abonnementen zoals tv gidsen of kranten die voor bijna dumpprijzen hun producten aanbieden voor het eerste jaar. Soms krijg je er zelfs een gratis E-reader, cadeaubon of koffiezetapparaat bij. Dit doen ze in de hoop dat je als klant blijft. Het eerste jaar is voor het bedrijf investeren, het jaar erop kunnen ze aan je verdienen. Dit soort aanbiedingen zijn zeker de moeite waard. Je kan namelijk na het 1ste jaar direct opzeggen zodat je maximaal hebt geprofiteerd.

Een gratis sample

Een fabrikant van een nieuwe eet- of drinkwaar wil zijn nieuwe product bekend maken bij het grote publiek. Als je product onbekend is zal het gros van de mensen je product nooit kopen. Een kerstpakket zit vaak vol met allerlei etenswaren waar je nog nooit van hebt gehoord. Dit is voor nieuwe producten ideale promotie om je kennis te laten maken met hun product. Wat je ook vaak ziet is dat je via een cashback-actie je geld van je inkoop terug kunt krijgen als je via de website van de producent jouw betalingsgegevens invult.

Een product winnen

Op het internet circuleren er een heleboel winacties rond waar je enkel je gegevens hoeft achter te laten om kans te maken op mooie prijzen zoals een dure reiskofferset, Playstation 4, cadeaubonnen van €250+ of verschillende laptops. Na het invullen van je gegevens geef je toestemming dat de aanbieder je mag bellen en/of mailen voor toekomstige promoties en acties. Jij maakt gratis kans op leuke prijzen en de aanbieder hoopt dat tussen de respondenten nieuwe klanten zitten.

Gratis producten ‘verdienen’ door mee te doen aan onderzoeken

Je kunt je aanmelden bij onderzoekbureaus waar je punten kunt verdienen voor het beantwoorden van hele lange enquêtes. De punten kan je inwisselen voor cadeaus of cadeaubonnen. Het voordeel hiervan is dat je soms ook producten gratis mag testen en na de test mag je het product houden. De reden waarom je hier gratis producten krijgt is omdat de producent wilt weten wat mensen van hun product vinden. Die kennis is voor hen heel erg waardevol. Waardevoller dan het weggeven van een paar honderd  gratis samples.

Gratis product vanaf besteding vanaf een bepaald bedrag

Om de omzet van een winkelier te stimuleren geven ze klanten vanaf een bepaald bedrag een product gratis. Dat product is vaak in een gigantische hoeveelheid ingekocht zodat de weggever er een zeer lage prijs voor heeft betaald. De overige producten in hun winkel zit een dusdanige winstmarge op dat ze zelfs bij het weggeven van een product altijd winst maken.

Gratis versie van een product

Een gratis versie van een product wordt het freemium model genoemd. Vooral bij software die gebruikt wordt op de computer zie je dit heel erg vaak. De basis versie van software of van een product is gratis. Wanneer je gebruik wilt maken van het volledige product moet je betalen.

Tijdelijk gebruik maken van een beta versie

Een gratis beta versie zie je vaak bij videogames. De ontwikkelaar brengt een beta versie uit om potentiele spelers enthousiast te maken over hun bijna ontwikkelde spel. Gamers kunnen door de beta versie te spelen erachter komen of ze het een leuk spel vinden. Win-win situatie voor zowel de ontwikkelaar als de speler.

Korting of een gratis cadeau op je verjaardag

Je verjaardag is voor velen de mooiste dag van het jaar.  Als je dan een cadeautje krijgt in de vorm van een kortingscode van €5 of €10 is dat hartstikke leuk. De webshops die hier aan mee doen hopen je loyaal te krijgen aan hun merk of webshop. Grote kans dat dat ze nog lukt ook.

Wat denk je?

naturalis leiden

Verrijk je kennis over de natuur in Naturalis

vogel dierentuin

Dagje dierentuin? Ga naar Wildlands!