Niet is leuker dan shoppen! Nou ja, tegenwoordig vinden veel mensen online shoppen nog leuker. Je kunt snel en gemakkelijk allerlei winkels bij lang, zonder dat je uren in de rij voor de kassa hoeft te staan. Ook is het ideaal om verschillende webshops met elkaar te vergelijken op prijs en aanbod. Daarnaast kun je inschrijven voor verschillende nieuwsbrieven waardoor je recht hebt op een leuke (introductie)korting. Maar heb je wel gekeken of al deze websites veilig zijn?  Welke gegevens willen ze van je hebben en wat gaan ze hier mee doen?

Hieronder vind je een handige checklist die jou kan ondersteunen bij veilig online shoppen. Houd deze bij de hand als je weer een bestelling wilt plaatsen op een webshop. Zo weet je zeker dat je veilig online kunt shoppen. 

Jouw computer

Veiligheid begint bij je eigen computer. Het is ontzettend belangrijk om jouw besturingssysteem, browser en beveiliging up-to-date te hebben. Op deze manier loop je minder kans slachtoffer te worden van internetcriminelen zoals hackers. Zorg er daarnaast voor dat jouw internetverbinding veilig is. Dit kun je checken aan de hand van het webadres in de browserbalk(URL). Als de URL van de website begint met ‘https://’, is de verbinding veilig en afgeschermd voor onbevoegden.

Betrouwbaarheid van de webwinkel

Het is allereerst belangrijk om te checken of de webwinkel waar jij wilt bestellen echt en betrouwbaar is. Dit kun je doen door te kijken of de webwinkel bijvoorbeeld is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Deze organisatie sluit webwinkels aan na een uitgebreide controle op het gebied van wet- en regelgeving, veiligheid en financiële stabiliteit. Er zijn natuurlijk veel meer keurmerken die de betrouwbaarheid van webshops controleren. Kijk voor meer informatie op de consuwijzer van de consumentenbond. Hier kun je alles lezen over online shoppen op een betrouwbare website.

Ervaringen van consumenten

Ben je nog niet helemaal zeker van de betrouwbaarheid van de webwinkel? Ga dan eens op zoek naar ervaringen van andere consumenten. Meestal vind je op Google of socialmediakanalen verschillende reviews die jou snel een beeld kunnen geven van de betrouwbaarheid en de service van de desbetreffende webwinkel.

Garantie

Bij een online aankoop heb je altijd recht op een wettelijke garantie. Dit houdt in dat je ervan uit mag gaan dat het product goed is en werkt. Als dit niet het geval is heb je recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van het geld. De meeste webwinkels geven een bepaalde garantietermijn aan die past bij het product. Is het product beschadigd door jouw toedoen? Dan gaat het recht op gratis reparatie verloren. 

Retourvoorwaarden

Check voorafgaand aan je bestelling altijd de retourvoorwaarden van de webshop. In eerste instantie heb je veertien dagen de tijd om de aankoop te ontbinden. De webshop is hierbij verplicht om het volledig betaalde bedrag terug te storten. Ook als je niet tevreden bent met je aankoop heb je recht om je geld terug te krijgen. Bij de meeste webwinkels is retourneren gewoon mogelijk. De kosten hiervan kunnen echter per webwinkel verschillen. Check dit daarom voordat je je bestelling plaatst.

Account aanmaken

Bij veel webwinkels moet je voorafgaand aan je eerste bestelling gegevens invoeren of een account aanmaken. Zorg er hierbij voor dat je kiest voor een uniek en sterk wachtwoord dat je nog niet eerder hebt gebruikt. Ook raden we af om te kiezen voor automatisch inloggen. Dit is handig en bespaart veel tijd, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat andere computergebruikers ook kunnen inloggen op jouw account

Online betalen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om online te betalen. Iedere betaalmogelijkheid heeft zijn eigen manier van werken:

  • iDeal – Met iDeal betaal je jouw bestelling vooraf via een beveiligd deel van de bank. 
  • Paypal – Met Paypal betaal je via een apart betaalsysteem. Hierbij heb je aankoopbescherming. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld je geld terugkrijgt als je de bestelling niet ontvangt of is beschadigd tijdens de verzending. 
  • Creditcard – Betalen met de creditcard wordt vaak gebruikt bij online betalingen aan buitenlandse webwinkels. Ook bij betaling met een creditcard heb je recht op terugbetaling als een bestelling niet geleverd wordt of beschadigd is. Daarnaast ben je verzekerd voor diefstal of vermissing. 
  • Achteraf betalen – Met Afterpay hoef je pas te betalen als je de bestelling ontvangen hebt.
  • Overschrijven per bank – Hierbij kun je vooraf het geld overboeken op de desbetreffende rekening. Na ontvangst wordt de bestelling verstuurd.

De voorkeur gaat uit naar achteraf betalen, Paypal of betalen met creditcard. Zo hoef je pas te betalen als je het product binnen hebt of ben je verzekerd voor de aankoop. Maak bij twijfel altijd een afdruk van de betaalpagina. Daarnaast kun je de betaling ook controleren in bij- en afschrijvingen van je bank. 

Let op je gevoel

Een vuistregel bij online shoppen is wanneer de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dit vaak ook zo is. Laat je dus niet verleiden door een hoge korting of lage prijzen. Luister daarnaast gewoon naar je gevoel. Voelt het niet goed? Ga dan op zoek naar een andere, vergelijkbare website die betrouwbaar oogt.