Tegenwoordig kun je er niet meer omheen: online shoppen. Het voordeel van online shoppen is dat je zo goed als alles kunt vinden en kopen. Dit betekent echter ook dat je producten kunt tegenkomen, die alleen te bestellen zijn bij een webshop in het buitenland of daar veel goedkoper zijn. Op zich is dit geen probleem, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden voordat je een bestelling plaatst in een buitenlandse webshop. 

Nederlanders zijn koopjesjagers

Wij Nederlanders zijn gek op koopjes. Hoe goedkoper, hoe beter, toch? Dit kan echter ook te ver gaan. Een prijs die te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook. Blijf daarom altijd je gezonde verstand gebruiken als je online gaat shoppen. Dit geldt zowel voor binnen als buiten Nederland. Een tip is om vooraf onderzoek te doen naar het desbetreffende product, maar ook naar de webshop. Check wat de meest voorkomende prijs is voor het artikel en ga op zoek naar betrouwbare reviews van het product en de webshop. Daarnaast is het een handige tool om de prijzen te vergelijken en een betrouwbaardere webshop te vinden.

Lagere prijzen bij shoppen in het buitenland

Natuurlijk kun je op zoek gaan naar de webshop die een product voor de laagste prijs aanbiedt. Zo zijn artikelen als boeken, kleding en speelgoed in het buitenland stukken goedkoper. Een mooi voorbeeld is een jas van The North Face, die in Nederland € 417,- kostte. Voor de buitenlandse shopper lag deze prijs toch al gauw 30 procent lager. In de Duitse afdeling van de webshop Amazon.com was deze jas namelijk slechts €282,90, inclusief verzendkosten. Als je je zoekgebied verlegt buiten de Nederlandse grens, kun je dus een heel stuk goedkoper uit zijn met bepaalde producten. Doe om deze reden dus altijd goed vooronderzoek voor je simpelweg in Nederland overgaat tot kopen.

Douanekosten: btw en invoerrechten

Het shoppen van producten in het buitenland lijkt dus een goed idee, omdat de prijs een stuk lager is dan in Nederland. Echter moet je rekening houden met eventuele kosten die je moet betalen aan de douane. Hoeveel je moet betalen verschilt per afkomst en per pakket. Binnen de EU hoef je geen btw of invoerrechten betalen.

Buiten de EU zijn hier andere regels voor. De kosten hangen samen met de prijs die je hebt betaald voor het product. Als je bestelling een bedrag bedraagt tussen de €22,00 en €150,00 euro, dan moet je in Nederland btw betalen. Als je een product koopt wat duurder is dan €150,00, dan betaal je naast de btw ook nog eens invoerrechten. Op de website van de Belastingdienst vind je een lijst met de hoogte de van invoerrechten per productsoort. De douane controleert steekproefsgewijs pakketjes. Als jouw pakketje niet wordt gecontroleerd, heb je geluk en hoef je geen invoerrechten te betalen. Als je pakketje wel wordt gecheckt, betaal je de invoerrechten aan de bezorger.

Waar moet je ook rekening mee houden?

Naast de regels met betrekking tot de btw en douanekosten, moet je ook rekening houden met een aantal andere zaken. 

  • Zo mag je online geen namaak artikelen zoals neppe Ray Ban zonnebrillen of Chanel tassen bestellen. Doe je dit wel, dan wordt je bestelling in beslag genomen. 
  • Daarnaast is het ook verboden om (illegale) tabak, medicijnen, verdovende middelen, dierlijke producten, wapens, kunst en antiek online te bestellen. Ook deze producten worden ingenomen en in sommige gevallen kun je vervolgt worden. 
  • Let ook goed op bij het betalen van de bestelling. Zorg ervoor dat je wifi-verbinding veilig is en controleer achteraf de afschrijvingen van je bankrekening. Het beste kun je betalen met een creditcard of via PayPal. Zij werken met een chargeback regeling waarmee je verzekerd bent als je een bestelling niet ontvangt. 
  • Ook moet je rekening houden met de levertijd. Vooral bij bestellingen uit Aziatische landen kan de levertijd flink oplopen. 
  • Je moet je ook niet vergissen in de bezorgkosten. Een product kan nog zo goedkoop zijn, maar als de verzendkosten oplopen in tientallen euro’s, dan kun je het product net zo goed in Nederland bestellen.
  • Als laatste heb je geen garantie op de veiligheid van een product. Binnen Europa bestaat er de Wetgeving voor productveiligheid. Dit houdt in dat producten moeten voldoen aan een vastgestelde veiligheid. Importeurs buiten de EU kennen deze regels of de gehele wetgeving niet, waardoor de producten niet altijd aan de juiste voorschriften voldoen.