in

Hoe online psychologen kunnen helpen bij het overwinnen van sociale angst

sociale angst

Vind jij het eng om naar sociale gebeurtenissen te gaan? Dan kan het zijn dat je sociale angst hebt. Sociale angst, ook wel sociale fobie genoemd, is een veelvoorkomende psychische aandoening die gekenmerkt wordt door intense angstgevoelens in sociale situaties. De angst kan iemands dagelijks leven zo erg beïnvloeden dat hij/zij liever alle sociale situaties vermijdt. Gelukkig kunnen online psychologen helpen bij het overwinnen van sociale angst en het opbouwen van zelfvertrouwen. Lees hier hoe ze dat doen.

Ze bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving

Net zoals bij reguliere psychologen, bieden online psychologen een veilige en vertrouwelijke omgeving. Maar nu niet in een fysieke, maar virtuele omgeving. Mensen met een sociale angst kunnen het spannend of eng vinden om hun angsten in een face-to-face setting te delen. Maar bij online therapie is dit helemaal niet nodig. Je kunt namelijk therapie volgen vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor voelen mensen met een sociale angst zich meer op hun gemak en praten zij gemakkelijker over hun gevoelens en ervaringen.

Exposure oefeningen via het internet

Een effectieve behandeling voor sociale angst is exposuretherapie. Tijdens deze vorm van therapie worden cliënten stapsgewijs blootgesteld aan sociale situaties die angst oproepen. Exposuretherapie kan fysiek plaatsvinden, maar ook via videofoncerenties of opnamen. Er worden als het ware angstige situaties nagebootst waar de cliënt vervolgens op moet reageren. Door regelmatige blootstelling aan deze situaties met begeleiding van een professional, kunnen mensen hun angst verminderen en zelfvertrouwen opbouwen.

Cognitieve herstructurering om angst te overwinnen

Wanneer je sociale angst hebt, heb je vaak te maken met negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf en anderen. Om angst te overwinnen, maken online psychologen gebruik van cognitieve herstructureringstechnieken. Deze technieken helpen om negatieve denkpatronen uit te dagen en te veranderen. Een online psycholoog, bijvoorbeeld https://www.de-online-psycholoog.nl/, helpt je bij het identificeren van irrationele gedachten en helpt deze om te buigen naar positieve denkwijzen. Dit helpt bij het verbeteren van het zelfbeeld en vermindert negatieve gedachten over sociale situaties.

Sociale vaardigheidstraining 

Online psychologen kunnen ook sociale vaardigheidstraining aanbieden om mensen te helpen bij het ontwikkelen van goede communicatievaardigheden. Deze training bestaat onder andere uit het oefenen van assertieve communicatie, lichaamstaal, gespreksvaardigheden en het opbouwen van sociale netwerken. Door deze vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen, kunnen mensen met sociale angst meer vertrouwen krijgen in sociale interacties.

Wat denk je?

Verstopt riool oplossen? Schakel Loodgieter Amsterdam 020 in!

Met Korting op Vakantie: Zo Doe Je Dat! + Leuke Bestemmingen binnen Europa