Het valt niet helemaal onder de categorie ‘korting’, maar als je online goedkoop wilt winkelen, kun je er niet omheen: cashback. Een gedeelte van je geld terugkrijgen voor aankopen die je anders ook wel doet? Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is cashback?
Als je gebruikmaakt van een cashbackactie, krijg je van de fabrikant of verkoper van een product een bepaald percentage van je aankoopbedrag terug. Cashbackacties zijn voornamelijk bekend bij het aankopen van duurdere elektronica. Koop je in een winkel of webwinkel een laptop of wasmachine, dan kan je bij de fabrikant van het product dat je gekocht hebt bijvoorbeeld €50 of €100 terugvragen.
Cashbackwebsites
Ook online kun je tegenwoordig heel eenvoudig gebruikmaken van cashbackacties. Als je je bij een specifieke cashbackwebsite aanmeldt, kun je via die website naar bekende webwinkels doorklikken en aankopen doen. Van het totaalbedrag van je aankopen krijg je vervolgens een percentage teruggestort op je account van de cashbackwebsite. Heb je een minimaal bedrag aan cashback bij elkaar gesprokkeld, dan kan je dit naar je eigen bankrekening overmaken. Dat is een leuk extraatje!
Waarom cashback?
Maar waarom zouden fabrikanten je geld teruggeven? Waarom geven ze niet gewoon korting op hun producten?
Meer verkeer
Cashbacksites zijn lucratief voor webwinkels, omdat ze hierdoor meer klanten trekken, acties aan een groter publiek kunnen presenteren en zo meer verkopen doen. Als je bij een cashbacksite bent aangemeld, ben je immers eerder geneigd bij een van de aangesloten webwinkels te winkelen. De webwinkels geven de cashbacksite hiervoor een commissie die met jou wordt gedeeld in de vorm van cashback. Zo profiteert elke partij van de samenwerking.
Klantinformatie
Een fabrikant kan cashbackacties gebruiken om direct in contact te komen met de klant en zo klantinformatie te verzamelen. Een fabrikant die producten via verschillende fysieke winkels verkoopt, weet niet precies wie zijn producten koopt. Door de klant persoonlijk geld terug te laten vragen, verzamelt de fabrikant informatie over de doelgroep.
Hetzelfde gebeurt online. Bij sommige cashbacksites krijg je meer cashback als je je op bepaalde nieuwsbrieven aanmeldt of aan onderzoeken meedoet. Op die manier verschaf je de webwinkel of fabrikant informatie over jezelf die gebruikt kan worden voor het bepalen van de doelgroep en de bedrijfsstrategie.
Is cashback betrouwbaar?
Om fraude te voorkomen, krijg je de cashback niet direct bij je aankoop terug. Dit geeft de webwinkel en de cashbacksite de tijd om de gegevens te controleren en goed te keuren. Zo ben jij als gebruiker ook verzekerd van een veilige gang van zaken. Natuurlijk moet je je wel altijd afvragen wat de aanbieder van de cashback er voor belang bij heeft. Simpelweg korting aanbieden is immers eenvoudiger. Wat wil de aanbieder precies van je weten? Kijk ook goed naar de verschillen tussen cashbacksites. Zo zou het bijvoorbeeld geen geld moeten kosten om je aan te melden.
Cashback is niet hetzelfde als korting
Het resultaat is weliswaar hetzelfde (een goedkoper product), maar cashback is niet hetzelfde als korting. Je moet immers bij aankoop altijd het volledige bedrag betalen en je krijgt de ‘korting’ pas later teruggestort. Cashback kun je daarom goed gebruiken als extraatje achteraf. Wil je direct korting op je aankoop? Controleer op Kortingscodetips.nl of jouw webshop een kortingscode heeft. Zo kan je direct met korting shoppen!